Civiele Bescherming investeert 1,3 miljoen euro in CBRN-materieel

Civiele Bescherming
Materieel
Op 21 oktober 2015 heeft de Ministerraad, op voorstel van minister voor veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon bevestigd dat de Civiele Bescherming dit jaar nog een “one shot” investering mag doen van 1,3 miljoen euro in gespecialiseerd CBRN-materieel.
Portiek

Dit materieel kan ingezet worden in het geval van incidenten van chemische, biologische, radiologische of nucleaire aard (CBRN). Het budget is onderdeel van een interdepartementale provisie voor het vrijwaren van de veiligheid van de burger en wordt verdeeld onder hulp- en veiligheidsdiensten, zoals politie en defensie, voor niet-structurele investeringen.

Onze directie Materieel en juridische dienst hebben samen met onze operationele experten alles in het werk gesteld om dit budget zo efficiënt mogelijk én voor afloop van de termijn voor vastlegging in de begroting te besteden.

Stéphane Bairin, officier bij de Civiele Bescherming van Libramont en Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) is de trekker van dit project: “Het gaat voornamelijk om gespecialiseerd materieel en andere meettoestellen, -portieken en –bakens om op afstand nucleaire of chemische stoffen te detecteren of identificeren. We hebben deze toestellen zo geselecteerd opdat we een zo breed mogelijk spectrum aan stoffen zouden kunnen detecteren, van radioactieve stoffen, tot strijdgassen, tot vloeistoffen die nog in het flesje zitten. We kunnen het materieel inzetten bij grootschalige chemische of nucleaire noodsituaties, maar ook in de dagelijkse opdrachten van de Civiele Bescherming en al dan niet ter ondersteuning van andere hulp- en veiligheidsdiensten.

De toestellen zouden ten vroegste in 2016 geleverd kunnen worden en zijn de eerste stap van het oprichten van een CBRN pool bij de Civiele Bescherming. Dit kadert perfect in het reorganisatieplan van de Civiele Bescherming waarvan onze regering de principes in september aanvaard heeft.

Tot slot heeft onze Directeur-generaal ook bevestiging gekregen van de personeelsdienst van Binnenlandse Zaken dat er agenten, alsook officieren met een CBRN profiel van de Civiele Bescherming aangeworven kunnen worden in 2016. Hierover meer in de volgende Nieuwsbrief Veiligheid van 19/11/2015.